Maatjes Vispaleis uitgenodigd voor Haringfestijn
WIERDEN – Als je eenmaal bent uitgenodigd voor hét Haringfestijn van Nederland dan mag je met recht trots zijn op je product. Een tweede uitnodiging krijg je namelijk niet, staat er in de voorschriften. Maar het heeft de gedistingeerde gasten als Voorzitter van de Stichting Hollandse Haringpartij Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven, voormalig vice-ministerpresident Hans Wiegel, voormalig minister van LNV en Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen, voormalig minister van Verkeer en Waterstaat Carla Peijs en om de voormaligen af te maken, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas, klaarblijkelijk gesmaakt want hier werd een uitzondering gemaakt. Dit keer was het niet het Almelose filiaal maar het Wierdense filiaal waar de uitnodiging naar toe ging om op woensdag 11 juni ‘hofleverancier’ te zijn van het 47e Haringfestijn. Vorig jaar viel de hoogwaardigheidsbekleders vooral de bereidingswijze van Maat op. John en zijn broer Remon Maat ontdoen in no-time de haring van de graat door deze op de hand uit de vis te trekken. ‘Hierdoor haal je ook de dwarsgraat uit de vis. Wij kunnen op die manier wel honderd vissen in een uur voorbereiden,’ aldus John. Het grappige aan het oer-Hollandse product, de zoute haring met uitjes, is dat het door alle nationaliteiten die in Nederland woonachtig zijn, gegeten wordt. Daarom heeft John Maat dit jaar als thema ‘Haring verbroederd’ bedacht. ‘Dat moet ook een klein politiek statement zijn naar de gasten,’ zegt John. Vorig jaar viel Maat op het Hollandse Haringfestijn niet in de prijzen maar ook hier geldt: meedoen is belangrijker dan winnen. Sommige haringstandhouders haalden alles uit de kast om hun haringkar luister bij te zetten maar Maat houdt het liever simpel. ‘Het gaat om de haring en niet om de toeters en bellen,’ aldus de nuchtere Tukker. 
Door: Alwin Offereins

Als je voor de tweede keer uitgenodigd wordt mag je trots zijn op je product
Gepubliceerd: Vrijdag 30 mei 2008, 13.36 uur