Haringparty Nijenrode 2007

Haringparty Nijenrode 2007

Mr. Pieter van Vollenhoven nodigt Maatjes Vispaleis uit voor Haringfetijn
ALMELO – ‘Daar waar klassieke distinctie, een keur aan bijzondere gasten, muziek, ijskoude aquavit en de zilte, romige smaak van de haring samenkomen, ontstaat het traditionele decor van de jaarlijkse Nationale Haringpartij. Tegen deze achtergrond vinden elk jaar weer inspirerende ontmoetingen plaats die veelal leiden tot nieuwe initiatieven op bestuurlijk, politiek, bedrijfseconomisch of artistiek gebied’. Kijk, als je dergelijke openingszinnen aantreft op een uitnodiging dan weet je dat je te maken hebt met bijzondere omgeving. En wel de omgeving waarin mensen als Voorzitter van de Stichting Hollandse Haringpartij Mr. Pieter van Vollenhoven, voormalig vice minister-president Hans Wiegel, voormalig minister van LNV en Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen, voormalig minister van Verkeer en Waterstaat Carla Peijs en om de voormaligen af te maken, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas, zich bewegen. Maar ook mensen als president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen Aad Veenman en de president-commissaris Koninklijke Ouwehand meneer Ouwehand zelf mogen zich tot dit selecte gezelschap rekenen. Almelo mag trots zijn dat onze eigen John Maat, laten we ‘m vanaf nu president-directeur/eigenaar van Maatjes Vispaleis noemen, Overijssel mag vertegenwoordigen als, je zou bijna kunnen spreken van ‘hofleverancier’ van 46e editie van het Nationale Haringfestijn. Het één en ander vindt plaats op woensdag 13 juni op Kasteel Nyenrode te Breukelen. De uitnodiging komt niet vanzelf uit de lucht vallen want iemand (niet bekend wie) van het comité van aanbeveling is een haring gaan eten bij één van de zaken van Maatjes Vispaleis en heeft deze zo goed bevonden dat Maat hiermee is voorgedragen om de ongeveer 800 gedistingeerde gasten van het Haringfestijn te voorzien van een heerlijke Hollandse Nieuwe. John Maat is natuurlijk erg trots dat hij samen met tien andere visdetaillisten uit Nederland is uitverkoren om hierbij aanwezig te zijn. Het festijn houdt voor Maat in dat hij deelneemt aan een haringpresentatiewedstrijd dat deel uitmaakt van het evenement. Maat heeft in 2005 al eens hoog gescoord met zijn maatjesharing in de Nationale Haringtest van het Algemeen Dagblad dus de eer gaat niet naar zomaar iemand. 
Hollandse Nieuwe
Het is de bedoeling dat op 6 juni de eerste Hollandse Nieuwe in Scheveningen aan wal komt. De kapitein die het eerste vaatje aan wal brengt heeft de eer om deze persoonlijk aan de Koningin aan te bieden. Het eerste vaatje wordt volgens aloude traditie op Amerikaanse wijze geveild. In 2006 leverde dat 75.000 euro op voor een goed doel. Een week later zijn de gasten van het Nationale Haringfestijn aan de beurt en Maat maakt daar dus dit jaar deel vanuit. 
Door: Alwin Offereins 

Het is een hele eer om voor de Nationale Haringpartij uitgenodigd te worden
Gepubliceerd: Vrijdag 25 mei 2007, 11.47 uur | Bron: Almelo’s Weekblad 22 juni 2007Maatjes Vispaleis beleeft fantastische ervaring


ALMELO – ‘Een fantastische ervaring.’ Kort maar krachtig omschrijft John Maat zijn aanwezigheid bij de Nationale Haringpartij op het landgoed van Kasteel Nijenrode in Breukelen. Met zijn broer Remon en collega Jobke Rozema mochten ze zich vorige week woensdag presenteren namens de provincie Overijssel. Maatjes Vispaleis uit Almelo kreeg dit jaar de uitnodiging van Meester Pieter van Vollenhoven en Aad Veenman, die respectievelijk de voorzitter is van het comité van aanbeveling, de voorzitter van het organiserend comité en tevens directeur van de NS. Het was overigens reeds voor de 46ste keer dat deze Nationale Haringpartij plaatsvond. Er waren ruim 800 gasten, waaronder honderden bekende Nederlanders: ondernemers, politici, artiesten, televisiepersoonlijkheden en noem maar op. ‘We kregen heel veel complimenten voor onze presentatie en ook opvallend vaak prees men de kwaliteit van onze haring,’ aldus een terecht trotste John Maat. Hij vond het prachtig om eens een praatje te kunnen maken met tal van bekende Nederlanders, die aan de stand kwamen. Onder meer Luc Ouwehand van de Koninklijke Ouwehand Rederij en Visverwerking. Dezelfde Ouwehand werd op de dag van de haringpartij benoemd tot Ridder in de Order van Oranje Nassau voor zijn vele verdiensten. Maatjes Vispaleis had een prachtig visitekaartje voor Almelo van de stand gemaakt met een grote foto van Huize Almelo en Kasteel Nijenrode met als tekst: Kasteel Nijenrode ontmoet Huize Almelo. De gemeente Almelo ondersteunde de Almelose visboer met reclamemateriaal, Hagens Natuursteen heeft speciaal een presentatieschaal van natuursteen gemaakt en Multi Mate Wierden heeft bijgedragen aan het vervaardigen van de prachtige stand. Tien provincies waren vertegenwoordigd door een visboer en van alle steden waren ook de burgemeesters uitgenodigd. ‘Het was opmerkelijk hoeveel collega’s van hem, maar ook anderen, zoals de Commissaris van de Koningin van Overijssel, bij ons kwamen met de vraag waar onze burgemeester was. Jammer dat hij er niet bij was. Het had onze aanwezigheid nog meer glans gegeven,’ aldus John Maat.