Leerbedrijf

Leerbedrijf

Maatje’s vispaleis als stage plaats via KCH of het SVO.

Een stage is voor (v)mbo leerlingen een goede gelegenheid om te kijken of de theorie van school kan worden toegepast in de praktijk. De leerling doet relevante werkervaring op en kan bovendien het vakgebied eens vanaf een andere kant bekijken.

Maar niet alleen voor de leerling is een stage een goede kans zich te ontwikkelen, hetzelfde geldt voor een bedrijf. De leerling brengt kennis mee waar een onderneming iets aan heeft. Bovendien kan het voor een ondernemer een goede manier zijn in de toekomst te voorzien in gemotiveerd en vakkundig personeel.
Een opleidingsadviseur van Kenniscentrum Handel helpt de school en de stagiaire om een keuze te maken uit erkende leerbedrijven. Tijdens de stage wordt de leerling begeleid door zowel de school (stagebegeleider) als door iemand in het bedrijf (praktijkopleider).

Er zijn verschillende soorten stages. Zo wordt er tijdens vmbo-opleidingen veel aandacht besteed aan beroepsoriëntatie. Dit kan bijvoorbeeld door een bedrijfsbezoek van één of meerdere dagen zodat een leerling een indruk krijgt van het vak en kan bekijken of het werk bij hem of haar past.

Binnen het mbo bestaan twee opleidingsvarianten:

– BeroepsOpleidendeLeerweg (BOL).
De BOL’er gaat in principe vijf dagen per week naar school en loopt gedurende een korte of langere periode stage, afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn vanuit de school met het stagebedrijf.
– BeroepsBegeleidendeLeerweg (BBL).
De BBL’er gaat één dag per week naar school en werkt vier dagen per week bij het bedrijf. Ondanks dat het om een stage gaat, is de stagiaire in loondienst en gelden voor hem of haar dezelfde regels als voor een ‘gewone’ werknemer.

De opleiding van deelnemers aan het (v)mbo vindt gedeeltelijk plaats in de praktijk. Het leren in de praktijk mag alleen plaatsvinden bij een erkend leerbedrijf.
Een leerbedrijf in de sector Handel is een onderneming in de detailhandel of groothandel die door een opleidingsadviseur van Kenniscentrum Handel is erkend.
Om erkend te worden als leerbedrijf moet een bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen.
Voor het begeleiden en opleiden van de leerling in de praktijk wijst een leerbedrijf een praktijkopleider aan.
Dit is soms – zoals vaak in een klein bedrijf – de eigenaar/ondernemer zelf, maar het kan ook een andere medewerker zijn die beschikt over minimaal hetzelfde opleidingsniveau als waar de leerling voor wordt opgeleid, plus enkele jaren ervaring.

De praktijkopleider heeft een actieve rol en is de spil binnen het praktijkleren. Een functie die naast deskundigheid ook betrokkenheid, motivatie en plezier in het opleiden en begeleiden vraagt. De praktijkopleider zorgt ervoor dat de afspraken uit de erkenningsregeling en -overeenkomst worden nagekomen.

Zo kan een praktijkopleider ondermeer objectief vakkennis van de leerling beoordelen en bespreken, de planning van taken en opdrachten op de werkvloer verzorgen, eventuele leermiddelen en begeleidingsinstrumenten bestellen en de leerling aanmelden voor een examen.